Mladá výtvarníčka z Jarovníc uspela na súťaži vo Fínsku

02.05.2004 Celý región

Žiačka 7. C triedy 1. Základnej školy v Jarovniciach v okrese Sabinov Magdaléna Kalejová získala diplom na 12. ročníku medzinárodnej súťaže výtvarných prác d...
Žiačka 7. C triedy 1. Základnej školy v Jarovniciach v okrese Sabinov Magdaléna Kalejová získala diplom na 12. ročníku medzinárodnej súťaže výtvarných prác detí a mládeže - Hivinkää 2003. Oznámenie o tom dostal poštou 19. apríla žiačkin učiteľ výtvarnej výchovy Ján Sajko.

Ocenenie je len ďalším v dlhom rade a je výsledkom niekoľkoročnej usilovnej Sajkovej práce s výtvarne nadanými rómskymi deťmi v obci, kde je v osade asi tri tisíc obyvateľov. Spomínanú školu navštevujú len rómske deti.
Sajko informoval, že na súťaži vo Fínsku už bodovali aj v roku 2002. V jej novom ročníku organizátori prijali viac ako 12 000 prác detí a mladých ľudí zo 74 krajín. Magdaléna uspela s prácou pod názvom Dvojica. Organizátori podujatia Sajkovi tiež oznámili, že 350 z ocenených prac vystavia v Kaapelitehdas v septembri t. r. Výstavou chcú podporovať detskú výtvarnú kultúru a výchovu v multikultúrnom svete.
Tá istá žiačka bola ocenená aj na medzinárodnej súťaži v Japonsku – Kanagawa 2003, kde získala cenu Kanagawy.
Sajko má tiež informácie z najnovšieho vydania časopisu The World of Art, že výtvarné prace jeho žiakov získali jednu z piatich Grand Prix na minuloročnej súťaži nazvanej 13. November v Skopje v Macedónsku.
V najbližších dňoch otvoria vo švédskom Štokholme nové rómske centrum a v spolupráci s veľvyslanectvom SR v ňom vystavia práce žiakov z Jarovníc. Ako Sajko zdôraznil, v tomto meste už mal kedysi výstavu, a tak ich poznajú.

(jj)
 

Vyberte región